Fritänkare, humanist, IT-företagare

Mer än tusen ord

Om fotografering under arbete och fritid

 

I vinjetten för denna kolumn ingår en kamera. Och det är ingen slump. Fotografering knyter ihop arbete och fritid, till nytta och glädje.

Det vimlar av bilder omkring oss, vackra som fula. Var och varannan telefon har kamera. De sociala näten svämmar över av bilder. Som turister knäpper vi foto på foto. Tonåringar tar självporträtt och kompisporträtt nästintill dagligen.

Fotoöverflödet utmanar oss på flera sätt, i egenskap av förmenta herrar över vår arbets- och fritid. Hur riktar vi fotouppmärksamheten rätt? Hur kan vi dra nytta av de bilder som finns? Hur kan vi se till att våra medmänniskors bild av oss inte blir alltför skev? Och hur kan vi gestalta fotandet så det blir möjligast avkopplande och givande?

Liksom i så många andra sammanhang är vi människor irrationella och låter slumpen och humöret avgöra vad vi fotograferar. Vackert så, för det vi har lust att fotografera, tar vi bättre bilder av. Men funderar vi ett varv på vilka mål vi har i livet, och hur vi kan stöda målen med fotografier, kan vi rikta fotouppmärksamheten bättre och få vackra bilder som både blir nyttiga att använda och lustfyllda att skapa. Fota kaoset på vinden eller källaren, före och efter uppröjningen. Satsa en del av företagets budget på slående profil- och gruppbilder, tagna av en proffsfotograf under nästa större möte. Engagera arbetskollegans halvvuxna, fotointresserade barn som semi-proffsfotograf för att fånga stämningen under en tillställning som förväntas bli minnesvärd.

De bilder som redan finns ligger ofta osorterade på en hårddisk och saknar backup. Egen dumhet. Alla våra bilder kan vi inte med ett slag sortera och göra tillgängliga för vänner och kolleger, men vi kan relativt mödolöst skapa ett webbalbum på, säg, Picasa och lägga upp åtminstone valda nytagna bilder. Det har jag nu gjort sporadiskt i två år. Även om jag på picasaweb.google.com/kaj.arno.fi eller Facebook lagt bara en bråkdel av bilderna jag tagit, har utbytet av bilderna klart ökat. Picasa lagrar även bilder som inte är offentligt länkade men nog syns för dem jag publicerat länken till, såsom deltagarna på privata fester. Och rätt valda foton blir bra gåvor, som stärker gemenskapen mellan givaren och mottagaren både i yrket och privat.

Därmed kommer vi till våra medmänniskors bild av oss. I ålderskategorin 15 till 25 år är de flesta både medvetna och angelägna om det intryck de gör på bild; de smilar reflexmässigt upp sig då en kamera tas fram, rensar bums bort dåliga bilder och sätter tid på att få de rätta bilderna att synas både på nätet och i realvärlden. Vi över 25 har inte lika mycket ork till detta, men gör oss själva en björntjänst om vi negligerar saken totalt. Andras bild av oss påverkar vårt liv. Det hjälps inte annat än att vi själva ägnar saken uppmärksamhet.

”Vi över 25 har inte lika mycket ork till detta, men gör oss själva en björntjänst om vi negligerar saken totalt. Andras bild av oss påverkar vårt liv.”

Men framför allt skall fotografering vara skoj, både framför och bakom objektivet. Och det blir det, om vi gör det till något socialt och estetiskt. Fota med vänner. Skaffa nya vänner via fotografering. Hitta fotografer. Motivera andra att ställa upp på bild, bland arbetskolleger, familj, släkt och vänner. Koppla in andra intressen. I något jag skämtsamt kallade “Furuvik Fashion Festival” (se Picasa-länken ovan) kombinerade jag Facebook-identiteten Bertel Nagubo med modeintresset hos vänner till min estniska byggentreprenörs döttrar (tala om omvägar!) och fick oförglömliga bilder av mitt sommarhus som resultat. På kuppen fick jag lärdomar för arbetslivet: Att leda fotomodeller skiljer sig inte fundamentalt från att leda programmerare.

Kameran blir rätt använd ett verktyg för skapande och dokumentation. Bildernas mer än tusen ord kan vi dra nytta av i arbetet och ha glädje av på fritiden.

 

Arbete och fritid 2010
1. Fritiden och arbetsmyran, om tillgänglighet och balans
2. Förväntningar, om att inte göra någon besviken
3. Fritidsframgång, om hur man ‘lyckas’ på fritiden
4. Tidens väsen, om att disponera olika sorters tid
5. Gallra i dina semesterplaner, om att inte vila för flitigt
6. Ordning och reda, om att spara tid och slippa friktion
7-8. Friheten vi redan har, om skenbara och verkliga begränsningar
9. Frivilligt arbete, om att nå resultat och ha roligt
10. En sund själ i en sund kropp, om idrott och att ta vara på sig
11. Mer än tusen ord, om fotografering under arbete och fritid
12. På resande fot, om attityder, rutiner och äventyr