Fritänkare, humanist, IT-företagare

En svart svan?

Om framgång, ihärdighet, förmåga och slumpen

Denna spalt är inte en bokrecension. Och en val är inte en fisk. Men låt oss först stöka undan rapporten om vad som hänt sedan senast. Ja, Dave Douglas (ledde integrationen från Suns sida, rapporterar direkt till Suns vd Jonathan Schwartz) kom till Nagu (Forum 6/2008), sprang Möviken runt och åkte båt till Nötö. Jovisst, MySQL är fortsättningsvis en välsedd Bror Duktig, senast i Budapest på Suns Europakickoff för hälsovårds-, utbildnings- och förvaltningssektorn. Jajamän, vi har ännu förstoppning i utvecklingen, och har uppskjutit nästa version MySQL 5.1 med några månader. Allt detta var mer eller mindre väntade händelser.

 

En svart svan, däremot, är en oväntad händelse. Begreppet härrör från boken ’The Black Swan’ av den libanesisk-amerikanske börsmäklaren-filosofen (sådant folk finns tydligen) Nassim Nicholas Taleb. Och jag är personligen övertygad att hela fenomenet MySQL är en svart svan.

En svart svan har oförutsebara konsekvenser. På förhand hade ingen anat oråd, för alla vet ju att svanar är vita. I efterskott står sedan experterna i rad och förklarar trovärdigt varför det var fullständigt logiskt att endel svanar är svarta.

 

När jag var i tillfälle att observera tillblivelsen av den svarta svanen MySQL, skakade jag bara på huvudet. MySQLs huvudsakliga utvecklare Michael ’Monty’ Widenius gick på en parallellklass i Lönkan i slutet av 1970-talet, och jag följde med hans envetna påstridighet när det gällde att återuppfinna hjulet vid namn ’databas’ under 1980- och 1990-talen. Själv var jag ’framgångsrik’ privatföretagare i Polycon Ab, medan Monty byggde luftslott på svältlön. Han ”saknade realism”, ”löste inte kundens problem”, ”gav bort sitt värdeskapande gratis”, ”struntade i pengar” – det hade jag i alla fall sagt om du frågat mig då.

 

Spola framåt femton år av MySQL-framgångssaga. Nu flyger jag jorden runt och ordar om varför Sun köpte MySQL för en miljard dollar. Som investerare och styrelsemedlem i IT-företaget PBS höll jag nyss föredrag i Mariehamn. Då Ålandstidningen frågade mig ”Är du rik nu?” och jag svävade på målet, bad de om förtydligande: ”Hur mycket pängar fick du?”. Var är logiken? Rättvisan? Ingenstans.

 

Men så ser världen ut i Talebs ’Extremistan’. Normalfördelningen är ingen norm. Det finns inga experter som kan spå börsutvecklingen. Orsakssamband kan inte förklara allt; slumpen har en stor roll. Låtsas inte förutspå oljepriser, rikedomar, långsiktig efterfrågan, för ingen har hittills lyckats med det, lär Taleb. Och Forums årliga tillbakablickar på hur föregående års börskursspådomar besannats bekräftar Talebs tes om att experterna tenderar att ligga nära varandras prognoser, inte utfallet.

”När jag var i tillfälle att observera tillblivelsen av den svarta svanen MySQL, skakade jag bara på huvudet.”

 

En svart svan kan ta marknaden av en tidigare svart svan. Huruvida Microsofts eller Oracles framgångar är förtjänta eller inte, det må man tvista om. Men via internets nya spelregler skapades en marknadsmöjliget för MySQL. Eller någon annan – men det var MySQL som var framme. MySQL var tillräckligt bra, och kunde dra nytta av nätverkseffekterna, som ger oförtjänta fördelar till den som varit ute i rättan tid och just då visat framfötterna.

 

Ett erkännande av slumpens stora roll betyder inte att talang och flit saknar betydelse. Men de IT-företagare och innovatörer som hade litet mindre förmåga och ihärdighet än Mårten Mickos (MySQL:s vd) och Monty (MySQL:s grundare), de fick inte proportionellt sett ’litet’ mindre utdelning. Tvärtom, de fick mycket mindre utdelning. Eller kanske de aldrig fick napp, fastän de rentav var ’mer förtjänta’? Extremt, men sådan är de svarta svanarnas värld.

 

För den som vill rusta sig bättre för livet i ’Extremistan’, där vi alla bor, och samtidigt vill bli underhållen, rekommenderar jag varmt ’The Black Swan’. Den förklarar mycket mer än Suns köp av MySQL.

 

 

 

Från MySQL till Sun 2008
1. En bra start, om förväntningar och förändringar och frågor
2. Ut på turné, om storabröder, namnet på och en eriksgata
3. En ny kropp, om storleksskillnader och växtvärk
4. Mårten avgör, om JavaOne, beslutsfattande och navelskåderi
5. Delad identitet, om att vara Sun-anställd, kunder, och Ubuntu
6. Affär i rätt tid, om börsnedgång, ägartrygghet och Bror Duktig
7. En svart svan?, om framgång, ihärdighet, förmåga och slumpen
8. Vardagen är här, om friktion, byråkrati och anställningstrygghet
9. Tungvrängande, om BRIC-länder, språk och global finlandssvenskhet
10. Självmålet, om MySQL 5.1, NPOV och negativ publicitet